۱۰۲ کنشگر سیاسی و مدنی و زندانی سیاسیعقیدتی از داخل ایران در نامهای به دبیرکل سازمان ملل، خواستار پشتیبانی این نهاد از برگزاری همهپرسی ملی در ایران، با نظارت شورای امنیت سازمان ملل متحد شدند.
امضاکنندگان این نامه از جامعه جهانی خواستهاند تا «به واسطه شورای امنیت سازمان ملل متحد… برای گذار خشونتپرهیز به سوی یک حکومت دموکراتیک و سکولار» در ایران، از برگزاری همهپرسی ملی پشتیبانی کنند.
این ۱۰۲ کنشگر ایرانی در نامه خود به نمونههای قبلی در پرونده آپارتاید آفریقای جنوبی در دهه ۱۹۹۰ و برگزاری همهپرسی ملی برای برقراری حاکمیت مردم که در سال ۱۹۷۸ در شیلی انجام شد اشاره کرده و بر نقش سازمان ملل در آن تحولات تأکید کردهاند.
آنها نوشتهاند: «ما بر این باوریم که شورای امنیت سازمان ملل متحد، توانایی و پایبندی اخلاقی لازم و کافی را داراست تا در راستای دادرسی نقض مستمر حقوق بشر مردم ایران در سایه ایمنی، امنیت و همزیستی مسالمتآمیز با دیگر ملتهای خاورمیانه و جهان چنین گذار مسالمتآمیزی را به پیش ببرد.»
در دهه ۱۹۹۰، جامعه جهانی با مدیریت اعضای دائمی شورای امنیت از طریق در نظر گرفتن تحریمهایی علیه رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی به نقض حقوق بشر توسط آن رژیم پایان داد.
امضاکنندگان این نامه مینویسند که «به همین منوال، میتوان به نقض دهشتناک حقوق بشر مردم توسط رژیم اسلامی در ایران پایان داد.»
در سال ۱۹۷۸، محکومیت قاطعانه سازمان ملل درباره نقض حقوق بشر توسط آگوستو پینوشه، رهبر دیکتاتور شیلی را مجبور به برگزاری همهپرسی کرد و کنشگران ایرانی در نامه خود به این الگو نیز اشاره کردهاند.
امضاکنندگان این نامه، حکومت جمهوری اسلامی را «دزدسالار» نامیده و از کشته شدن «بیش از ۱۵۰۰ نفر» در سرکوب اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸ به عنوان «نمونهای از جنایات» اخیر این حکومت یاد کردهاند.
کوروش زعیم، کنشگر سیاسی، عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران سامانه ششم و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ما امروز خواهان برگزاری همه پرسی راستین برای تصویب یک قانون اساسی دموکراتیک و جدایی دین از حکومت تحت نظارت سازمان ملل متحد هستیم.
پوران ناظمی، کنشگر مدنی، نویسنده، شاعر، بیانیه ۱۴+۱۴ و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: امیدوارم مردم همگی در این راهی که ما در پیش گرفتیم ما رو یاری کنن و یکبار برای همیشه این حکومت سراسر عصیان و جنایت رو از بین ببریم و یک حکومت آزاد و مردمی رو بر سر کار بیاریم.
عیسی خان حاتمی، کنشگر سیاسی، دبیراجرایی همبستگی برای دموکراسی و حقوق بشر در ایران و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ما به این باور رسیدیم که امروز اکثریت مطلق ملت ایران از جمهوری اسلامی گذشتند.
نرگس منصوری، کنشگر سیاسی، صنفی کارگری و زنان بیانیه ۱۴+۱۴ و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: منافع مردمان جهان آزاد با منافع مردم ایران گره خورده است.
مجتبی موسوی، کنشگر سیاسی، هموند جبهه ملی ایران سامانه ششم و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ما فعالان سیاسی و مدنی ایرانی خواهان این هستیم که یک همهپرسی آزاد تحت نظارت سازمان ملل در ایران صورت بگیرد.
هاشم امینی، کنشگر مدنی، کشاورز و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ما خواهان برگزاری انتخابات آزاد تحت نظارت بینالمللی هستیم.
کامبیز نوروز زاده، کنشگر مدنی، زندانی سیاسی سابق و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: جمهوری اسلامی ثابت کرده تحت هیچ شرایطی اصلاح پذیر نیست. بنابراین ما خواهان رفراندومی آزاد تحت نظارت سازمان ملل هستیم.
امیرعلی مرادی، کنشگر سیاسی و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: رژیم حاکم بر ایران به هیچ وجه یک رژیم قانونی و مشروع نیست.
کامران تکوک، کنشگر مدنی و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ما نسلی هستیم که از پیش برایمان تصمیم گرفته شده و اکنون میخواهیم که خودمان برای خودمان تصمیم بگیریم.
محمد قائم مقامی، کنشگر سیاسی، هموند جبهه ملی ایران سامانه ششم، پژوهشگر فیزیک و از امضاکنندگان نامه به شورای امنیت سازمان ملل: ایران فروشی نیست.